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Frequently Asked Questions (FAQs) 
 
 
Q: Regarding the updated law on transitional kindergarten (TK) dental screening, does 
the law go into effect for the current school year or does implementation begin next 
school year? Our dentists have already visited our school sites this year and did not 
screen TK. 
A: Assembly Bill (AB) 2630 became effective January 1, 2025. If resources are available to 
start TK screenings in the current 2024-25 school year, then start now. If resources are not 
available to begin TK screenings this year, then you can start planning to include TK 
screenings in the next school year (2025-26).  
 
Q: Is this caries experience with or without treatment?  
A: Caries experience includes treated AND untreated tooth decay. It is a measure that 
indicates that untreated decay, treated decay, or both are present (in the oral cavity). In the 
KOHA form, there is also a category only for untreated decay.  
 
Q: Will Schools be reimbursed for the Kindergarten Oral Health Assessment (KOHA)? 
A: California Education Code (EDC) section 49452.8(k) states “Funds appropriated in the 
annual Budget Act for the activities required by this section shall first be used to offset 
reimbursement provided to local educational agencies pursuant to Part 7 (commencing with 
Section 17500) of Division 4 of Title 2 of the Government Code for state-mandated costs 
imposed by this section.” 
 
Prior to the LCAP and LCFF funding system, there was a funding category for which KOHA 
received approximately $10/per child. KOHA can be part of the LCAP funding process and 
decision making; however, reimbursement for KOHA screenings would be contingent on 
funding being available. Currently Medi-Cal Dental does not reimburse for oral health 
screenings.  
 
Q: Does Senate Bill 379 require oral screening by the school nurse?  What is the point 
of passive consent? 
A: The KOHA form must be filled out by a licensed dental professional (dental hygienist or 
dentist). Passive consent allows for greater participation by students. EDC section 49452.8 
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was updated with Senate Bill 379 in 2017, allowing schools to use passive consent at oral 
health screening events at schools. This means every child will receive a screening if offered 
at their school unless their parent/caregiver signs a KOHA Opt-Out Letter asking that their 
child not receive the screening.   
 
Q: Where can I find out more about a dental sealant program for my school district. 
A: We recommend connecting with the local oral health program in your county to learn more 
about school-based and school-linked programs. Dental sealants are a thin coating applied to 
the chewing surfaces of the back teeth (molars). Sealants are evidence-based, quick to apply, 
taking 2-3 minutes depending on the technique, and prevent up to 80% of cavities for 2 years 
and continue to protect against 50% of cavities for up to 4 years. 
 
Q: Do we report on TK and Kindergarten (K) in the System for California Oral Health 
Reporting (SCOHR)? Does this mean that next year, TK student data will be counted 
again as they will be in kindergarten? 
A: Yes, TK and K are reported into SCOHR. For reporting purposes, TK students will be 
counted with the kindergartners and will not be reported as a separate age group in SCOHR. 
EDC section 49452.8 states that students only need to be screened once between TK and K 
grades, or first grade if that is their first year of public school.  
 
Q: We utilize Healthier Kids Foundation to screen all 27 of our elementary schools (TK-
5). If we report on TK, K, and newly enrolled 1st graders this year, and our current TK 
students become kindergarteners next year, do we include them in the data reporting 
again for 25-26 if they have another OHA in kindergarten? Or should they only be 
counted once? 
A: They should only be counted once.  
 
Q: Are you educating providers about how to complete the KOHA form?  (For example, 
do they know what the 'caries experience' means?) 
A: Yes, CDPH OOH and local oral health programs educate providers on the meaning of 
caries experience.  
 
Q: Do you have a check-off sheet to help with recording KOHA to SCOHR? I have been 
reporting for a small school, and it is manageable, but I think it would be difficult to get 
the information you need with fidelity at a larger school. 
A: Yes.  CDPH OOH has data tracking tools and training hosted on the website of our partner, 
University of California, San Francisco, California Oral Health Technical Assistance Center 
(COHTAC). You may also reach out to the local oral health program in your county for more 
information.  
 
Q: Do we collect KOHAs for TK and K students? There has been conflicting information 
given by our health department to only collect for kindergarten.  
A: For schools, AB 2630 means that KOHA and school dental programs should now include 
TK students in their outreach and services. EDC section 49452.8 now includes TK in the 
definition of “kindergarten.” The California Department of Education (CDE) recommends that 

http://bit.ly/sb-379
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TK students be treated the same as kindergartners. EDC section 49452.8 also provides that 
proof shall be required only once during a two-year kindergarten program.  
 
Q: What about implementing a database for KOHA, like the California Immunization 
Registry (CAIR)? 
A: We partner with the San Joaquin County Department of Education, CodeStack, which 
administers the SCOHR to collect KOHA data.  
 
Q: Since reporting is done only 1x for either TK or K, what denominator is used? Total 
TK & K? 
A: For reporting purposes, AB 2630 defines “kindergarten” as including both transitional 
kindergarten and kindergarten; therefore, for the KOHA performance measures, we use CDE’s 
annual enrollment data including both K and TK, as denominator. 
 
Q: If we have a student that is in TK and turns in a dental form, is the form good for that 
school year only? Would they require a new one when they register for Kinder?  For 
example, if we have a student that turns in a dental form in April, would it only be good 
within that year, and would they require a new one next year in April? 
A: No, they would not require a new or another KOHA form. The KOHA form is valid for 12 
months and is only required once in a two-year Kinder program.  
 
Q: The rules for the timeframe that counts for a K assessment is “one year prior or the 
year during the K year.” That means that an oral health assessment done as early as 
about age 3 may be counted. Is this correct? 
A: Yes, that’s correct. From the date the student is enrolled, any KOHA that is done 12 months 
prior to that date of enrollment may be used for the KOHA requirement.   
 
Q: Does this [AB 2630] pertain to Head Start and Early Head Start Programs or only 
children in public elementary schools? 
A: No, it does not pertain to Head Start and Early Head Start. However, if Head Start and Early 
Head Start conduct KOHA screenings, the child could turn in the KOHA form when they enroll 
in TK or K, as long as the timeframe is within 12 months after the screening.  
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